Copyright 2024 - SRD Vrbas

Deverika

Deverika naseljava sve vode Evrope, sem voda Skandinavije, Škotske, Pirinejskog i Apeninskog poluostrva i vode na zapadu i jugu Balkana. Tipična riba donjih tokova velikih rijeka. Naseljava i jezera, kotline, rukavce i mrtvaje. Podnosi i brakičnu vodu na ušćima reka u mora.

 

Opširnije: Deverika

Jegulja

 

Tijelo joj je dugačko i zmijoliko. Po tijelu ima sitne ljuskice. Prema repu je tijelo spljošteno, a leđna i podrepna peraja se protežu od gotovo polovice tijela te spajaju u repnu peraju koja završava šiljasto.

 

Opširnije: Jegulja

Kalifornijska pastrva

Kalifornijska pastrva - Dužičasta pastrva

  Po obliku i građi tijela ova riba je vrlo slična potočnoj pastrmki. Odlikuje se relativno velikom glavom sa jakim vilicama bogatim oštrim zubima. Po glavi, leđima, leđnom i repnom peraju su razasute mnogobrojne crne pjege, dok se duž bokova (od glave do repnog peraja) sa obje strane pruža po jedan niz (široki pojas) vrlo karakterističnih crveno-narandžastih pruga duginih boja, koje su kod mužjaka jako izražene, posebno u doba mrijesta (otuda i naziv dužičasta pastrmka).

Opširnije: Kalifornijska pastrva

Jezerska zlatovčica

 

Opis i građa:

Jezerska zlatovčica ima vrlo sitne krljušti, koje čvrsto naliježu na telo pa ih je stoga teško i uočiti. Prvi zrakovi u grudnim, trbušnim perajama, kao i u podrepnom peraju su bijele boje. Leđa su zelenkasto-crne boje, bokovi tela srebrnkasti a trbuh je bijel.

 

Opširnije: Jezerska zlatovčica

Klen

 

Osim sjeverne Skandinavije i ostrva u Mediteranskom moru, klijen naseljava cijelu Evropu. Živi kako u slatkoj tako i u brakičnoj vodi, ali i u Baltičkom moru. Uprkos klijenovoj velikoj sposobnosti prilagođavanja, on ipak najradije naseljava tekuće vode sa tvrdom podlogom. U nizijskim rijekama, najčešće se zadržava ispod brana i zapreka u vodi gdje se hrani.

 

Opširnije: Klen

Search

f t g m